Vilka är vi då?

Verksamheten

Gruppaktiviteter

Till bildgalleriet

Lite beröm

Till startsidan

Grillträff. I slutet av augusti, när alla är på plats efter sommaren, träffas vi en tidig kväll vid Edsviken. Barnen och deras familjer har med sig picnickorg. Vi grillar, fikar, badar och umgås. Då har alla möjlighet att träffas. Nya och gamla föräldrar och barn, och alla dagmammorna.


Äppelmos. I september, när äppelträden dignar av frukt, får alla barn vara med och göra äppelmos. Vi plockar äpplen. De som har äpplen hemma, tar med sig sina egna. Sedan ska äpplena delas, förvällas och passeras. Det är mycket jobb, men det blir såååå gått. Tänk att få göra eget mos. Man behöver inte köpa allt färdigt. Barnen få med sig en egen burk hem att bjuda familjen på. Det som blir över använder vi under året när vi blir sugna. Mums!


Nybakat tunnbröd i skogen. Visst låter det gott. Idag tar vi med oss deg, kavlar, skärbräder, mjöl, eldfat, ved, stekpannor, stekspadar, tvättvatten och lite smått och gott. Alla ska baka ett eget tunnbröd till mellanmål. Tänk er själva, elden brinner, det ryker lite. Degen är jättestor, och vi smakar på den först. Sedan börjar baket, Vi kavlar och kavlar och kruskavlar. Så gräddar vi brödet över elden, det luktar gott. Sen får det svalna lite. Sedan sitter vi där på stockarna vid vår lägerplats och äter det ljumma brödet. Det rinner lite smör mellan fingrarna. En bit ost till den som vill. Mums vad gott, och tänk vad vi kan allihop.


Kanelbullens dag. Det är härligt att få baka själva. Knåda, kavla, smöra, sedan socker och kanel, rulla ihop. Lite hjälp att skära, och ner i formarna. Det känns bra, tänk att kunna fixa bullar nästan själv. Och så luktar det så gott. För att inte tala om hur det smakar. När bullarna är klara har vi en riktig BULLFEST. Vi äter många bullar och dricker mjölk till. Lunchen äter vi nog lite senare än vanligt.


Luciafirandet går av stapeln på Luciadagen – om möjligt. Barnen har tränat sånger i flera veckor, och vi har bakat lussebullar och pepparkakor i massor. På eftermiddagen, när vintermörkret sänker sig över Sollentuna, klär vi barnen i sina lucialinnen, tomtedräkter och pepparkakskläder. Föräldrar, syskon och släktingar står vid den öpppna elden och dricker glögg medan vi förbereder oss. Marschallerna brinner och alla är förväntansfulla. Nu kommer barnen. De ser helt underbara ut. Alla är lite rundare än vanligt. Vi är ju utomhus och de har overaller under utstyrseln. Alla sjunger sångerna så vackert, med sin egen lilla stämma, alldeles hänförande. Sedan fikar vi och äter allt som vi bakat. Vilken kväll.


Julgransplundring har vi i mitten av januari. Då är vi självklart i skogen. Det är ju där de ”riktiga” granarna står. Vi kör traditionella danslekar och i en gran hänger det påsar till med barnen med något litet i.


Vasaloppet. När snön äntligen kommer är det dags för Bläckfiskens årliga Vasalopp. Det går av stapeln en dag när vädret och skidföret är som bäst. De som kan och vill, åker efter bästa förmåga. Vi startar sälvklart i Sälen och går i mål i Mora. Där väntar blåbärssoppa och medalj.


Teaterbesök. Varje termin går vi på teater. Det är spännande att se något ”på riktigt” och inte bara stirra på en platt skärm.


Miljödagen. Vi i Bläckfisken vill gärna förmedla ett miljötänk till ”våra” barn. Det är ju något som sker varje dag genom det som vi vuxna själv gör och det som vi lär våra barn. En vacker dag i maj har vi dessutom vår stora Miljödag. Inför denna dag har barnen samlat in gamla batterier i egna batteriholkar. Vi har också samlat stora mängder återvinningsbart avfall från våra hushåll. T.ex. plastpåsar, ketchupflaskor, konservburkar, kartonger, mjölkpaket, tidningar med mera. Batterierna samlar vi och väger. Varje år försöker vi slå förra årets resultat. Det brukar bli ca. 40 kilo. Sedan är barnen delaktiga i ett Miljödrama/Komedi, där de hjälper oss vuxna att göra rätt. Var sak på sin plats. Vilken tur att barnen är där, för de kan så mycket och är ivriga att få visa det.


Bögs Gård. En dag i slutet av maj drar vi till Bögs Gård på Järvafältet för att tillbringa en heldag i den vackra naturen vid och kring gården.

Vi tittar på djur, klappar om man vill, provsitter en traktor och vandrar sedan vägen bort mot Naturskolan. Halvägs dit finns ett fint litet hus som är byggt som på järnåldern. Sedan äter

vi lunch. Tittar på fler djur och njuter av omgivningen. Föräldrar är välkomna att vara med under dagen.


Ponnyridning. De äldsta barnen har avslutning med sin Klubb på försommaren. Samma dag firar vi dem med lekar och ponnyridning. Då får vi besök av hästar från Överjärva gård. På en äng vid Edsviken får givetvis alla barn som vill rida på de snälla och fina hästarna.


Vernissage. Under vårterminen arbetar barnen med olika projekt. De målar, gör tygttryck, snickrar ibland, sjunger, arbetar med matematik och massor med annat. Detta vill vi så klart visa för föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar. Då ordnar vi ett hejdundrande Vernissage, där barnen får tillfälle att visa sina alster, framföra en del av de sånger vi sjungit under året och även låta anhöriga prova på några av våra ”svåra” matteövningar.


Midsommarfirande. Lite innan midsommar har vi Bläckfiskens eget ”midsommarfirande”. Barnen plockar blommor och blad. Sedan samlas vi nära Edsviken där alla hjälps åt att klä midsommarstången och göra blombuketter till kransarna. Sedan sjunger vi och dansar en stund. Efter det väntar en härlig midsommarluch.